Španielsko podporí malé podniky, DPH zaplatia až po uhradení faktúr

24.05.2013 Celý región

Madrid 24. mája (TASR) - Španielska vláda plánuje pomôcť domácim podnikom daňovými úľavami s cieľom zlepšiť ich situáciu a umožniť tak ekonomike dostať sa z recesie. Uviedla to agentúra DPA.

Vláda plánuje podporiť najmä malé podniky, ktoré kríza zaťažuje najviac, uviedla podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaria. Medzi opatrenia navrhnuté vládou na podporu týchto podnikov patrí okrem iného odklad platby dane z pridanej hodnoty (DPH) až na obdobie po zaplatení faktúry.

Opatrenie vstúpi do platnosti v roku 2014 a podľa Soraye Sáenz de Santamaria bude z toho ťažiť zhruba 1,3 milióna vlastníkov malých podnikov. Podnikatelia zároveň nebudú musieť prísť o nehnuteľnosti v dôsledku dlhov a cudzinci, ktorí investujú do projektov vytvárajúcich pracovné miesta, dostanú povolenie na pobyt.

Španielsko očakáva, že jeho ekonomika klesne tento rok o 1,5 %. Nezamestnanosť už presiahla 27 %, keďže bez práce je viac než 6 miliónov ľudí. Štatistický úrad INE tento týždeň oznámil, že prudko vzrástol najmä počet dlhodobo nezamestnaných. Ako informoval, počet Španielov bez práce minimálne tri roky vzrástol v minulom roku o 48,6 % na 1,05 milióna.
 

Vyberte región